Terbaru ! KWSP Umum Pengeluaran Akaun 1 Maksimum Pertama Antara RM4,000 – RM10,000

Semasa Viral

KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan akses terhadap Akaun 1 untuk ahlinya yang terjejas dengan pendahuluan maksimum pertama antara RM4,000 hingga RM10,000.

Menerusi pengumuman pada Isnin, KWSP mengambil langkah memperluas skop i-Sinar yang merangkumi ahli yang kehilangan kerja, diberi cuti tanpa gaji atau tiada sumber pendapatan.

“Ahli yang mempunyai baki RM90,000 dan ke bawah (Akaun 1) akaun mempunyai akses kepada amaun sehingga RM9,000. Ia akan dikreditkan berkala sehingga enam bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM4,000.

“Ahli yang mempunyai baki lebih RM90,000 (Akaun 1) akan mempunyai akses 10 peratus. Walau bagaimanapun, amaun maksimum yang boleh didahulukan adalah RM60,000. Amaun pendahuluan ii akan dikreditkan secara berkala sehingga enam bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM10,000,” ujar kenyataan itu.

Mereka yang layak boleh membuat permohonan bermula Disember 2020 yang mana pengkreditan pertama bermula Januari 2021 dan akan diberi secara berkala sehingga enam bulan.

Dalam pada itu, KWSP memjelaskan ahli yang memilih memohon kemudahan i-Sinar perlu menggantikan amaun yang telah didahulukan.

“Caruman baharu akan dikreditkan 100 peratus ke dalam Akaun 1 sehingga amaun pendahuluan yang diterima telah digantikan semula.

“Selepas itu, caruman akan kembali ke kadar pecahan asal iaitu 70 peratus (Akaun 1) dan 30 peratus (Akaun 2).

Maklumat lanjut mengenai kelayakan i-Sinar akan dimaklumkan oleh KWSP dalam masa terdekat.

 

Sumber : MStar

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *